Sarbatorile tailandeze

 Tailandezilor, ca si tuturor oamenilor de altfel, le place sa petreaca si o fac de cate ori au ocazia. Iar ocaziile cele mai populare sunt sarbatorile tailandeze. Nu se consuma alcool atat de mult cat se consuma in Romania si tailandezii nu au nevoie nici de etnobotanice pentru a se simti bine lol
 Sarbatorile sunt inca o metoda de socializare, si cum imaginea personala conteaza extrem de mult in Tailanda, este evitat pe cat posibil si consumul de alcool - pentru a nu duce la situatii jenante gen romanesti, in care petrecerile se transforma in batai. Pe langa asta, tailandezii nici nu sunt mari consumatori de alcool. In Tailanda exista lege care interzice vanzarea de alcool intre anumite ore si, in plus, cred ca nu ar fi placut pentru nimeni sa consume bauturi alcoolice tari cand afara sunt peste 30 de grade. Astfel ca berea are mare popularitate si, in cazul evenimentelor mai speciale sau atunci cand se aduna mai multe persoane, whisky-ul cu apa minerala. Din cauza caldurii (probabil) tailandezii beau pana si berea cu gheata iar bauturile tari (whisky, scotch) se beau cu foarte multa apa minerala si gheata. De precizat ca, conform culturii tailandeze, femeile - in special cele tinere, nemaritate - nu consuma bauturi alcoolice; acest lucru este mai putin intalnit in Bangkok, de exemplu, care are o cultura mixta si unde nu mai conteaza atat de mult valorile traditionale tailandeze. Ca fapt divers, o fata buna tailandeza nu bea, nu fumeaza, nu are tatuaje, nu poarta bluze ce-i dezgolesc umerii.
 Revin la sarbatorile tailandeze si am sa le explic in 2-3 cuvinte pe fiecare:
  • 1 ianuarie - anul nou, primul an nou, cel vestic, ca sa zic asa; sunt 3 sarbatori de anul nou in Tailanda, cititi mai departe. 1 ianuarie poate fi un prilej de a oferi cadouri celor dragi.
  • in februarie, in a doua zi cu luna plina dupa solstitiul de iarna, se sarbatoreste anul nou chinezesc. Cultura chineza are o mare influenta in Tailanda, multi tailandezi avand radacini chinezesti si fiind mandri de asta. Este si o zi in care se aduce omagiu celor decedati.
  • in februarie, urmatoarea luna plina, se sarbatoresc 9 luni de cand Buda a atins iluminarea; ziua Maka Bucia (am scris cam cum se aude).
  • 6 aprilie este ziua comemorarii dinastiei Chakri (Ciacri) ce sarbatoreste incoronarea primului rege al dinastiei Chakri, regele Rama I.
Songkhran, bataie cu apa
Songkhran, se stropesc cu apa pe strada
  • 13 aprilie este anul nou tailandez si se sarbatoreste pana pe 15; se numeste Songkhran si in aceste 3 zile tailandezii se stropesc cu apa. In temple se spala statuile lui Buda iar in familie - este o sarbatoare care se tine in familie - se toarna apa pe mainile celor mai in varsta pentru a le arata respectul; se poate face aceasta si cu calugarii budisti.
  • 1 mai este ziua muncii, ca si la noi.
  • 5 mai este ziua incoronarii actualului rege, Pumipon (anul 1950).
  • 17 mai este ziua nasterii, iluminarii si decesului lui Buda.
  • tot in mai se sarbatoreste, fara a avea o data anume, o zi a fermierilor, a agriculturii in general.
  • 15 iulie este ziua in care Buda a dezvaluit primilor 5 discipoli ai sai calea de mijloc.
  • 12 august este ziua reginei si totodata ziua mamei.
  • 12 octombrie se sarbatoreste Bang Fai Phaya Naga - se spune (nu am fost niciodata acolo) ca este un fenomen natural si ca din raul Maekhong ies bile de foc, ceva de genul asta; ziua marcheaza si sfarsitul anotimpului ploios.
Loy Kratong, buchete de flori
Concurs de cosulete cu flori de Loy Kratong
  • in noiembrie se sarbatoreste Loy Kratong, o sarbatoare foarte frumoase cu ocazia careia tailandezii trimit pe ape (rauri sau ape statatoare) mici cosulete din flori; uneori aceste cosuri sunt din aluat, fiind asemanatoare cu niste prescuri de Paste. Se ofera ofranda zeitei apelor si prin aceasta se considera ca se spala pacatele acumulate de-a lungul anului - nu este sarbatoare oficiala dar este una dintre cele mai frumoase.
  • 5 decembrie este ziua regelui (actual) si coincide cu ziua tatalui.
  • 10 decembrie este ziua constitutiei (1932) cand Tailanda a devenit monarhie constitutionala, din monarhie absoluta.
  • si, in final, 31 decembrie marcheaza sfarsitul anului; pana in 1940 tailandezii sarbatoreau anul nou (tailandez) doar in ziua de Songkran, in luna aprilie.
 Cam astea sunt cele mai importante sarbatori ale tailandezilor. Eu as recomanda, pentru cei energici care vin prima data in Tailanda, ziua de Songkhran pe Khao San Road - Khao San road este o straduta (o zona mai degraba) pentru turisti, cu nenumarate hoteluri, restaurante si localuri, iar in ziua de Songkhran toti se razboiesc cu pistoale cu apa etc. Iar a doua recomandare este Loy Kratong, o sarbatoare foarte linistita si frumoasa. As recomanda si anul nou chinezesc pentru ca in marile orase au loc tot felul de festivitati dar, fiindca e ... chinezesc, banuiesc ca mai degraba va duceti sa-l sarbatoriti in China, unde teoretic ar trebui sa fie mult mai frumos ;)
cafebar.ro