Pagini

Certificarea adresei la Biroul de Emigrari

Exista diverse cazuri in care puteti avea nevoie de un certificat care sa ateste adresa d-voastra din Tailanda, unele dintre acestea fiind eliberarea/reinnoirea permisului de conducere sau a cartii de munca si multe altele. Legea s-a schimbat recent si autoritatile tailandeze (Biroul de Emigrari, din provincia in care locuiti) nu mai elibereaza certificate personalizate pentru fiecare institutie in parte. Acum se elibereaza un singur tip de certificat, relativ asemanator celui eliberat la fiecare 90 de zile, cel in care va declarati adresa trimestrial, tot la Biroul de Emigrari.
Deoarece este posibil ca functionarii de la birou sa nu stie de noua lege ori sa nu stie ca noul certificat al adresei le inlocuieste pe toate celelalte - si sa va trimita la plimbare, precum s-a intamplat subsemnatului - cereti-le formularul numarul 30. Acest formular trebuie completat si semnat de catre proprietarul imobilului in care locuiti si inapoiat Biroului de Emigrari, care apoi va va elibera apoi certificatul in care va scrie numele dvs precum si adresa la care locuiti.
De precizat si ca Ambasada Romaniei din Bangkok elibereaza un certificat asemanator, are poate fi folosit in locul celui eliberat de catre Biroul de Emigrari, la institutiile tailandeze care va cer dovada adresei. Este bine sa intrebati insa deoarece Ambasada Romaniei va solicita taxa pentru elibarea certificatului pe cand Biroul de Emigrari nu. Retineti deci ca la Biroul de Emigrari nu este nevoie sa platiti nimica.
Gasiti mai multe detalii si pe situl Biroului de Emigrari.

Cetateanul turmentat

Chiang Mai
300 THB amenda
Si iata ca, la mai bine de 10000 de kilometri distanta de casa, romanii reusesc sa se faca cunoscuti :)
Am gasit poza asta pe Facebook, publicata de cineva care se gaseste in prezent in Chiang Mai. D-lui spune ca avertismentul este afisat intr-un local din Chiang Mai.
Fara alte comentarii.

Clinici ilegale si medici fara licenta

Stiam ca exista multe cabinete stomatologice fara licenta ori in care doctorii nu si-au terminat nici macar studiile si, profitand de faptul ca in Tailanda aproape oricine poate fi cumparat (inclusiv politia), profeseaza liberi fara nici o teama. Si stiam si ca exista destule multe alte clinici ilegale specializate avorturi, care in Tailanda este interzis.
Clinici ilegale si medici fara licenta
Am aflat de curand ca exista si clinici de infrumusetare fara licenta, asadar ilegale. Si dat fiind faptul ca in tailanda operatiile estetice sunt la moda, punandu-se mare accent pe impresia la prima vedere, clinicile acestea au destui clienti... unii mai putini norocosi. Cititi aici un articol despre o tanara tailandeza care a intrat in coma si apoi a decedat in urma unei simple injectii ce ar fi trebuit sa-si mareasca posteriorul.
Scriu acest scurt articol ca avertizare in special pentru cei care vin in vizita aici, turistii, si nu stiu mare lucru despre Tailanda in general.
  • Evitati clinicile mici, de pe marginea strazii, de orice tip ar fi ele; platiti o asigurare medicala buna atunci cand veniti in Tailanda si, daca va fi nevoie, mergeti la un spital mare, recunoscut
  • Operatiile estetice sunt la moda aici, insa sistemul de invatamant este la pamant si doctorii (cei buni) sunt de obicei scoliti in Statele Unite; daca scopul vizitei dvs. in Tara Zambetelor este de a efectua o operatie estetica (sau de schimbare de sex, atat de renumite in zona ;)) ganditi-va ca medicii romani sunt mult mai priceputi decat cei tailandezi. Cred ca si preturile din Romania sunt mai mici, sau cel putin aproximativ egale
  • Nu cumparati nici un fel de medicamente de pe strada si chiar din farmaciile dubioase; cel mai bine este sa mergeti la spital pentru orice mica problema aveti, deoarece spitalele au farmacia lor si consultatia medicala costa foarte putin. Spun asta deoarece pe marginea strazii, in zonele turistice, se vinde orice: Viagra, Cialis, pastile de inalbire a pielii (atentie, multe sunt pe baza de mercur) de calitate indoielnica ori cu totul alte calitati decat cele scrise pe prospect
  • Ar fi bine sa aduceti ceva medicamente pentru stomac/digestie deoarece este posibil sa aveti probleme din cauza bucatariei tailandeze; mancarea tailandeza va poate parea prea iute sau prea condimentata. De fapt ar fi bine sa luati cu dvs. o mica farmacie, o trusa de prim ajutor

Romanii din Tailanda pot adopta copii din Romania

Am gasit o stire ProTV care se refera la adoptii copiilor romani de catre romanii stabiliti in strainatate.
Articolul face referire la romanii stabiliti in Italia insa legea adoptiilor (273/2004) se aplica (banuiesc) la fel pentru toate tarile.
Romanii din Tailanda pot adopta copii din Romania
Imagine: exclusivnews.ro
Din articolul privind adoptiile reiese ca exista 2 cazuri in care romanii stabiliti in strainate, deci si in Tailanda, pot adopta copii din Romania:
  1.   Cuplu in care ambii membri (sotul si sotia) sunt cetateni romani, caz in care copilul orfan va fi adoptat de catre ambii parinti
  2.   Cuplu in care doar unul dintre membri (sotul ori sotia) este cetatean roman, caz in care copilul va fi adoptat doar de catre parintele care este cetatean roman
Parintii adoptivi vor trebui sa locuiasca minim 30 de zile in Romania impreuna cu copilul adoptat. Un asistent social va verifica situatia familiei si a copilului adoptat timp de doi ani.
Deasemenea vor putea fi adoptati si copiii care au parinti insa numai daca parintii si rudele de pana la gradul 4 vor declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului si nu isi vor retrage declaratia in timp de 60 de zile.
Reportaj video ProTV

Noutati privind extensia vizei

Biroul de emigrari a schimbat putin regulile privind extensia vizei pentru Tailanda. Ce aduce nou acesta schimbare este practic anularea extensiei (Visa Extension) odata cu valabilitatea pasaportului. Cu alte cuvinte, extensia va expira si va trebui reinnoita imediat ce pasaportul dvs. va expira si nu va putea fi transferata pe noul pasaport.
Visa Extension
Visa Extension
Un exemplu mai clar: pasaportul meu expira peste 3 luni iar extensia de un an de zila am obtinut-o in urma cu trei luni. Inainte de noile reguli, dupa expirarea pasaportului as mai fi avut 6 luni din extensia vizei, care ar fi urmat sa fie transferata pe noul pasaport. Dupa noile reguli, odata cu noul pasaport extensia dispare si va trebui solicitata o alta, noua; am pierdut, asadar, celelalte sase luni din extensia vizei si va trebui sa platesc din nou taxa de prelungire a vizei (extensiei).
Taxele pentru prelungirea vizei sunt aceleasi, 1900 THB (baht).