Rezidenta in Tailanda

Desi rezidentii din Tailanda au unele avantaje fata de ceilalti straini ce locuiesc in Tailanda, majoritatea expatriatilor nu vor sa-si bata capul cu obtinerea certificatului de rezident. Doua motive importante ar fi:
  1. Costul ridicat (7600THB formularul + 191400THB taxa ce trebuie platita DACA esti acceptat)
  2. Cunoasterea limbii tailandeze
Rezidenta in Tailanda
Cateva dintre avantaje rezidentilor:
  1. Posibilitatea de achizitiona imobile fara a fi nevoie ca banii sa provina din afara Tailandei
  2. Posibilitatea de a deveni manageri ai companiilor de stat
  3. Posibilitatea de a solicita/obtine vize si extensii pentru membrii familiei (straini)
Ar mai fi si posibilitatea de a aplica pentru cetatenia tailandeza, dar acesta nu este tocmai un avantaj deoarece implica renuntarea la cetatenia initiala.
Pentru a va califica pentru obtinerea rezidentei va trebui sa aveti deja o viza non- si extensii consecutive insumand 3 ani. Nu veti fi acceptat daca ati avut mai multe vize de tip non-. Reamintesc ca exista diverse vize de acest gen: non-E este viza pentru ztudii, non-B pentru afaceri (incl. angajare), non-O viza pentru intregirea familiei, scopuri religioase si altele s.a.m.d.
Asadar incepeti prin a sta in Tailanda minim 3 ani fara a schimba viza non-x. aceasta este prima cerinta.
Ceea de-a doua cerinta este sa va incadrati intr-una din urmatoarele cfategorii, pe baza careia veti si solicita rezedenta si probabil ca in baza careia (daca va aflati) ati si obtinut si pastrat viza non- timp de 3 ani:
  • aveti bani de investit in Tailanda (am inteles ca undeva intre 3-10 milioane THB este suficient)
  • lucrati aici, legal bineinteles, sau aveti alte afaceri
  • sunteti cap de familie - sotul/sotia trebuie sa fie tailandeza ori rezident
  • sunteti geniu si toata lumea va cauta ;)
Deasemenea important de stiut este faptul ca pot aplica pentru rezidenta doar maxim 100 de cetateni ai aceleiasi tari, pe an. Este ok din punctul asta de vedere deoarece nu cred ca sunt 100 de turisti romani pe an. Puteti aplica doar o data pe an si daca sunteti admisi veti obtine un carnet de rezident. Acesta nu expira niciodata - decat daca il veti anula - insa daca parasiti Tailanda va trebui sa solicitati o permisiune de intrare (re-entry permit). Aceast re-entry costa 1000THB.
Dupa obtinerea carnetului de rezident va trebui sa mergeti la primarie pentru a obtine o carte a casei. Pentru a complica lucrurile, in Tailanda exista cartea de identitate (card) si cartea casei care contine si numele/datele rezidentilor. Valabil si pentru cetatetii tailandezi, fiecare proprietar de imobil trebie sa aiba o carte a casei in care sunt trecuti toti membrii familiei si toti ceilalti ce locuiesc acolo.
Deci pana acum aveti doua carnete. Ei bine, mai este unul. Nu-i gasesc nici o traducere in romana, in engleza ar suna ceva de genul alien book. Acesta (alien book) se obtine de la sectia de politie de care apartineti (din zona unde sunteti inregistrat cu locuinta) si va trebui reinnoit in fiecare an. Taxa este de 200THB pe an. Alien book are culoare rosie.
In total: carnetul de rezident, cartea casei (albastru) si alien book (rosu). Si uite asa, desi om normal si cu scaun la cap, v-ati trezit si cu carnet rosu :)
Articolul a fost scris la inceputul lui 2015 si pentru a fi siguri ca informatiile sunt (inca) valabile, va rog sa vizitati situl oficial al Biroului de Emigrari.
cafebar.ro

samoila victor spunea...

Nu reusesc sa iti citesc blogul. Doar prima fraza.... cum te pot contacta?

Anonim spunea...

http://tailanda.blogspot.com/p/contact.html