Planificarea excursiei in Tailanda

Sunt multe lucruri despre tara zambetelor pe care ar fi bine sa le stiti atunci cand calatoriti in Tailanda. Daca veti citi toate articolele de pe blog probabil ca veti sti cam tot ce ar trebui sa stiti pentru a avea o calatorie fara evenimente neplacute in Tailanda. Daca nu aveti timp sau considerati ca este plictisitor, iata cateva sfaturi utile:
Turisti cu bagaje
Asa nu :)
  • incercati sa gasiti o excursie organizata - pretul unei excursii este de multe ori mai ieftin decat cel pe care-l veti plati daca veti merge individual. In plus veti avea in ghid care va va ajuta sa rezolvati orice probleme veti intampina.
  • daca mergeti fara excursie, rezervati din timp biletul de avion - sper ca nu este nevoie sa va spun eu ca biletele de avion rezervate cu cateva luni in avans sunt mai ieftine. Atentie ca pretul de la companie la companie aeriana poate varia cu sute si mii de euro.
  • invatati 2-3 expresii uzuale; va pot fi de folos nu numai sa va faceti inteles dar si sa impuneti un oarecare respect in fata tailandezilor. Cunostintele dvs de limba si cultura tailandeza va vor acorda un oarecare privilegiu fata de ceilalti turisti.
Expresii utile (cititi cum ati citi in romana; atentie, H-ul este foarte slab si scurt):
  1. Choo thoot = Scuze! / Ma scuzati! / Pardon!
  2. Mai pen 'rai = Nu face nimic.
  3. Sa'uat dii = Buna ziua! / Buna seara! / Buna dimineata! / Salut!
  4. Thau 'rai = Cat (face)? / Cat costa?
  5. Iaak dai = Vreau. / Vreau sa...
  6. Au an nii = Vreau asta (folosit cu sensul de 'iau', de exemplu cand cumparati ceva)
  7. Mai au = Nu vreau.
Taboo-uri in Tailanda:
  1. nu batjocoriti calugarii budisti, templele, statuile religiopase sau imaginea regelui, reginei, familiei regale (sau pe oricine altcineva :))
  2. nu aratati/indicati ceva cu piciorul si nu ridicati picioarele (labele) prea sus, ca de exemplu pe spatarul scaunului din fata la cinema, in autobuz s.a.m.d.
  3. nu atingeti crestetul capului cuiva iar daca o faceti din greaseala cereti-va imediat scuze (vezi mai sus)
  4. nu purtati vesminte vulgare in special in temple; acestea includ pantaloni prea scurti (bermuzii sunt OK), tricouri cu imprimeuri indecente. Femeile ar fi bine sa poarte sutien deoarece lipsa acestuia este considerata indecenta
  5. orice probleme sau conflicte veti avea, nu va pierdeti cumpatul. Tailandezii rareori se cearta in public si persoanele nervoase (atentie la tonul vocii, mimica si nu numai la actiuni) sunt privite de sus fiind considerate inculte, necivilizate
  • nu luati prea multe bagaje cu voi deoarece riscati sa va pierdeti vremea avand grija de acestea si sa nu va bucurati de excursia in sine. Retineti ca preturile in Tailanda sunt relativ mici, cam la acelasi nivel cu cele din Romania. Puteti, asadar, cumpara multe lucruri de aici si nu este nevoie sa le luati cu voi din Romania. De exemplu:
  1. n-aveti nevoie de laptop/tableta ci doar de mobil sau nici de acesta - veti gasi destule net-cafe-uri daca vi se va face dor de Facebook sau nu veti rezista fara sa va citi emailurile cateva zile. Cat despre mobil... pe cine veti suna aici?!
  2. nu impachetati multe haine; nu aveti nevoie (decat poate de o pereche) de pantaloni lungi, de bluze cu maneca lunga, hanorace. Clima este tropicala, umeda, si nu veti putea purta decat tricouri cu maneca scurta, bermuzi si sandale sau slapi. Daca planuiti excursii in zone muntoase aduceti-va o pereche de blugi si eventual un hanorac
  3. nu aduceti diverse alte lucruri pe care le-ati putea gasi aici, cum ar fi prosoape, articole de toaleta, sapunuri, aparate de ras, etc, si cam tot ce aveati de gand sa aduceti cu voi
  • valabil oriunde ati calatori, nu numai in Thailand: nu va imbatati cand mergeti noaptea (ori ziua) prin baruri. Romanii au un talent de a bea pana 'se fac muci' si probabil nu vreti sa fiti ca o leguma atunci cand sunteti printre straini.
Ladyboys
Ladyboy
  1. Caz real: fratele si cumnatul unei amice din Australia, ambii de talia unor jucatori de rugby, s-au trazit dupa cateva zile in spital; asistenta le-a adus nota de plata de peste 100000 bath (3000$) de persoana si le-a zis ca au ajuns drogati, intoxicati si de aia s-au si tezit atat de tarziu. Lucru ciudat, ambii aveau toate bunurile asupra lor, inclusiv portofelele, nu fusesera jefuiti ori loviti, ci doar drogati si... cine stie ce li s-a facut caci nici unul nu si-a amintit unde au fost. Cert este ca au trebuit sa plateasca spitalul.
  2. Deasemenea, pentru barbatii care calatoresc singuri ori vor iesi noaptea la distractii (a se citi la femei tailandeze) in zone precum Soi Cowboy, Nana, Phrompong s.a.m.d., aveti grija ca nu toate femeile sunt... femei ;)
  • mergeti in excursie in Tailanda iarna. Iarna este considerat sezonul rece si caldura va fi mai suportabila. Nu va fie teama, tot vara este, practic; insa, inainte de sezonul 'rece' este anotimpul ploios si poate ploua in fiecare zi a sederii dvs. aici. Dupa iarna vine anotimpul cald, un pic mai calduros decat iarna :) Cel mai rau este anotimpul ploios (sfarsitul verii de la noi si toamna) caci din cauza umiditatii ridicate corpul uman simte temperatura ca si cum ar fi inca 10 grade Celsius, adica desi sunt 33 grade, veti simti 43 - tot din cauza caldurii insuportabile va recomand sa nu iesiti din casa fara o sticla de apa si sa beti incontinuu apa si sucuri de fructe, mai ales cei in varsta.
25 de locuri de vizitat in Bangkok, Thailand (youtube)
cafebar.ro