Aurul in Tailanda

 Am hotarat sa scriu si 2-3 cuvinte despre aur si bijuteriile de aur deoarece in momentele astea de criza, cand dolarul si euro par sa se prabuseasca (impreuna cu tot sistemul financiar) tot mai multa lume considera aurul o investitie buna. Si este, asa cum a fost dintotdeauna. Ce-i drept mai degraba un mod de a pastra si economisi banii decat investitie, aurul a fost mereu ceva sigur. Pretul aurului (si al altor metale ori minerale rare) creste si va creste incet dar sigur. Asadar, daca veniti in Tailanda in excursie si doriti sa achizitionati bijuterii de aur, atat pentru a investi niste bani cat si pentru a va imbogati caseta de bijuterii, cititi mai departe ce ar trebui, in prealabil, sa stiti.
Bijuterie din Tailanda
 Aur se poate cumpara in Tailanda si sub forma de bare. Ma rog, nu am gasit alta denumire, nu va ganditi la o bara de marimea celei de sustinere din autobuz... de fapt nu cred ca aveti atatia bani si nici posibilitatea s-o scoateti din tara lol. Ce am vrut sa scriu este ca nu se gaseste neaparat sub forma de bijuterii si va va costa cu 300-1000 thb mai ieftin sa cumparati aur, per bath, daca veti cumpara lingouri si nu bijuterii din aur.
 Bath-ul este unitatea de masura a aurului in Tailanda (se pronunta la fel ca si moneda lor, bath), iar un bath de aur are 15,2 (parca... peste 15, oricum) grame de aur. In bijuterii veti gasi aur gata prelucrat, lanturi, bratari, inele etc, la greutati incapand de obicei de la un sfert de bath (1 salâng, aprox. 3,7 grame). Urmeaza bijuterii de 2 salâng (jumatate de bath, adica aprox. 7,5 g) si apoi de la 1 bath in sus.
 Ce trebuie specificat este ca aurul aici are o puritate de 23 karate, adica peste 96,5%, ceea ce-l nepotrivit pentru unele bijuterii cum ar fi inelele, de exemplu, deoarece este prea moale. Imi amintesc verigheta mea care s-a indoit cand mi-am prins degetele la usa (se intampla si celor mari). In schimb, lantisoarele sau bratarile pot fi purtate. Aveti insa grija ca, fiind mai moi, se vor rupe mai usor. Eu as evita zonele aglomerate daca as purta un lant de cateva zeci de grame, cel putin zonele din Romania :)
 Se gasesc si bijuterii care vand aur de 22 sau 18 karate, dar acestea sunt de multe ori firme straine, de renume, si de cele mai multe ori pretul bijuteriilor este mult mai mare decat cele din magazinele traditionale de aur de 23 de karate.
Bratari din aur
 Cele mai multe si mai serioase magazine de aur se gasesc in cartierul chinezesc din Bangkok (Yaowarat, se citeste iauarat), dar veti gasi bijuterii probabil in toate orasele mari din Tailanda. Cele mai multe magazine au fost infiintate de imigrantii chinezi sositi in Tailanda, in special cele din zona Bangkokului. Apropos de chinezi, stiati ca in China au aparut automatele de aur? Iti poti cumpara un mic lingou de pe strada. China incearca sa-si intareasca moneda si puterea economica prin achizitionarea de aur, atat statul (banca nationala) cat si prin promovarea, prin intermediul acestor automate, a achizitiei de aur de catre populatie. In contrast,vestul, in frunte cu SUA, printeaza bani lol
 Revin la Tailanda, si guvernul de aici duce aceasta politica si a inceput achizitia de aur. Cat despre populatie, si tailandezii, ca si noi, iubesc aurul. Poate tailandezii chiar mai mult decat noi, deoarece sunt o fire mult mai materialista, iubind atat aurul si banii cat si diversele produse pe care le achizitioneaza, de multe ori alegandu-le pe cele mai scumpe doar pentru ca... sunt foarte scumpe.
 Trebuie sa spun si ca sunt destul de multi inselatori in Bangkok care posibil vor incerca sa va vanda bijuterii false, in principal pietre pretioase. Tin minte cum un tip incerca sa ma convinga ca el vine regulat in Bangkok pentru a cumpara bijuterii ieftine, cu ocazia nu stiu carei oferte (o sarbatoare, chipurile) cand preturile bijuteriilor ar fi scazute, a.i. cumpara anual de aici si le vindea la el acasa, in Singapore. Povesti de acest gen probabil veti intalni daca veti sta la povesti cu toate personajele dubioase care vor incerca sa va acosteze. Daca vreti sa cumparati aur fara nici un risc, mergeti in cartierul chinezesc (aproape de gara si ultima statie de metrou Hua Lamphong) si intrati intr-unul din magazinele mari de aur.
 Mai trebuie sa precizez si ca bijuteriile nu au o calitate deosebita, unele fiind parca facute la baros (modele grosolane sau ghiuluri tiganesti), insa pentru o investitie, nu cred ca conteaza.
 Pretul aurului acum 2 ani era de aproximativ 18000 thb pe bath (repet, 1 bath aur = aprox 15,2 grame), acum, in zilele astea, este de 25000 thb, cel neprelucrat. Adaugati in jur de 500 thb per bucata, manopera per bijuterie, si aflati cam cat v-ar costa. Ca sa aflati cursul valutar va recomand xe.com - de obicei suntem cam la un zero diferenta, astfel, conform xe.com, in clipa scrierii acestui articol 25000 thb = 2631 ron.
 Atentie si la soferii de tuk-tuk (evitatii pe cat puteti) care va vor oferi curse de numai 20 thb cu ocazia nu stiu carei sarbatori religioase - nu exista asa ceva, in schimb va vor purta prin diverse magazine de bijuterii sau croitorii pentru a incerca sa va faca sa cumparati ceva. Soferul isi va incasa comision din vanzare. Asa am dat peste tipul care se dadea din Singapore si mi se tot lauda cu inelul lui pretios ieftin... bineinteles, nu am cazut in plasa, dar am crezut, initial, povestea soferului de tuk-tuk cu sarbatoarea, lasandu-ma plimbat prin 2-3 magazine. Apoi mi-am dat seama ce se intampla si i-am spus sa ma intoarca acasa.
:)
cafebar.ro