Inselatorii in Tailanda

Tuktuk scamer
 Tailanda, ca orice alta tara cu multi turisti, are destui inselatori (scameri) in zonele turistice care folosesc diverse metode pentru a insela turistii naivi si a-i stoarce de bani. De multe ori ii fura, pur si simplu (am auzit de persoane drogate care s-au trezit peste cateva zile in spital, fara bani), de cele mai multe ori incearca sa-i faca sa cumpere ceva, bijuterii, pietre pretioase (sau mai putin pretioase), aur, costume la comanda etc. Nu am de unde sa stiu toate metodele pe care le folosesc, dar am sa expun cateva si am sa va spun cum sa va feriti de ele. Dar inainte de asta, va rog sa cititi cu atentie urmatorul paragraf si sa incercati sa-l tineti minte.
 Tailandezii, prin religia si cultura lor, nu sunt atat de 'rai' ca noi, romanii, si nu putine sunt cazurile cand acestia gasesc bagaje ori portofele cu bani apartinand turistilor pe care apoi le inapoiaza... asadar, nu fiti isterici, ci doar precauti. Alt lucru pe care trebuie sa-l retineti este ca majoritatea nu vorbesc engleza, vorbitorii (buni) de engleza probabil au o slujba serioasa, bine platita, si nu vor sta la taclale cu voi in diverse zone turistice. Inca un fapt important ce trebuie inteles de voi (noi veniti :)) este ca tailandezii sunt, in majoritate, oameni rezervati si timizi si cu greu intra singuri in vorba cu strainii; de altfel sunt si putin xenofobi. Cei care intra in vorba cu strainii o fac pentru a-si face meseria (legala sau nu) si a incerca, probabil, sa va vanda ceva. Asadar, daca stiti ca nu aveti nevoie de nimica si nu doriti sa cumparati vreo ceva, pur si simplu zambiti si mergeti mai departe ori de cate ori cineva va va taia calea prezentandu-va vreo 'oferta'. 
Iar acum sa explicam cele mai raspandite 10 inselatorii.
Avertisment
  1. Mergeti sa vizitati un templu sau un obiectiv turistic important, sa zicem Grand Palace, si cineva va anunta ca e sarbatoare, ca e inchis s.a.m.d., si va invita in schimb la o plimbare gratis, sau f. ieftina, in tuk tuk; daca alegeti sa credeti, veti ajunge sa fiti plimbati prin diverse bijuterii obscure sau croitorii pana veti cumpara ceva ori va veti da seama ca ati fost inselat si veti cobori singur
  2. Vreti sa cumparati pietre pretioase, incantati de nu stiu ce oferta a nu stiu carui comerciant, si ajungeti sa achizitionati margele de sticla. Daca nu giuvaergiu de meserie renuntati la ideea de a cumpara pietre ori de a sta la discutii cu comerciantii, valabil si pentru orice alt domeniu de activitate - ramai la ceea ce cunosti, nu te aventura prea departe.
  3. S-au plans cativa turisti de asta, dar eu cred ca nu a fost intentionat si ca este din cauza varstei mici a vanzatorilor si a faptului ca nu-si fac cum trebuie meseria; asadar, cica unii vanzatori din magazine diverse (7/11 etc) nu ar da restul corect - nu mi s-a intamplat personal si nici n-am vazut, dar e bine sa va controlati restul cu atentie, ca oriunde altundeva, de altfel. Tailandezii, parerea mea, nu exceleaza in matematica si veti vedea cum clientii, chiar si in restaurante, isi verifica nota de plata inainte de a plati masa.
  4. Inchiriati motorete, masini, biciclete sau jetsky si cand le inapoiati vi se cer diverse sume de bani pentru ca le-ati zgariat, altfel nu vi se da pasaportul inapoi - este bine sa faceti poze (toate mobilele au camera foto cred) obiectului inchiriat de fata cu vanzatorul, si daca apare acesta ridica vreo pretentie si va aduce acuzatii false, aratati-i pozele cu zgarieturile care existau deja dinainte de a inchiria.
  5. Sincer nu am urcat niciodata sus la vreun sex-show, dar am auzit ca sunt niste tipi care pacalesc turistii cum ca pe la baruri de la etaj, de obicei (de unde nu poti fugi prea usor lol), sunt show-uri sexy cu fete care(-si) fac diverse chestii bizate (insertii, mingi de ping pong etc); tipii astia zic ca tot ce se cere e consumatia si va amagesc ca pentru show platiti o bere - de fapt veti fi scuturati de bani la plecare, sub pretextul ca nu a fost, de fapt, gratis. Sau ca berea costa de zece ori mai mult. Sfatul meu e sa evitati din start zonele rosii deoarece acolo se aduna si pleava societatii, ca sa zic asa, tailandezi si turisti deopotriva.
  6. In gara Hualamphong, din cate am inteles, sunt niste tipi care lucreza pentru agentiile de turism private (autocare, microbuze) din zona si obisnuiesc sa amageasca turistii cum ca trenul e plin etc; va vor convinge sa cumparati bilete de la agentia lor si sa mergeti cu autocarul - evitati-i, oricat de oficiali si bine imbracati ar parea, credeti-ma ca angajatii garii nu au personal care sa se ocupe de asta. Daca vreti sa mergeti cu trenul, intrati in gara si cumparati-va un bilet.
  7. In calatorii pe distanta lunga, cu autobuz, tren, etc, aud (iarasi de la altii) ca se trezesc turistii fara bagaje ori cu diverse bunuri lipsa; folositi bunul simt si nu va culcati intr-o camera (vagon de tren) pe care o impartiti cu alti cateva zeci de necunoscuti; beti o cafea, 2,3 si indurati toata noaptea, daca este cazul, sau macar dormiti cu capul pe geanta si cu bunurile in buzunare. Si, bineinteles, nu mancati/beti, nimic din ce v-ar putea oferi un necunoscut.
  8. In aeroport, nu va lasati luat de mana si dus la taxi, s-ar putea sa va coste 500 sau 1000 thb; mergeti afara si luati un unul din taxiurile care asteapta la coada, va va costa cu mult mai putin pana in Bangkok - aveti, la subsolul aeroportului, si tren, daca nu doriti taxi deloc, care costa cateva zeci de thb. De fapt recomand sky-train-ul deoarece nu numai ca este mai ieftin, dar este si mai rapid. Incercati sa folositi acest sky-train sau MRT (metrou) ori de cate ori aveti ocazia. Traficul din Bangkok este infernal.
  9. Blackjack, o inselatorie destul de ciudata, probabil pentru prosti, pe care am citit-o pe alt sit... in fine, cica va intreaba un nene de unde sunteti, spuneti Bucuresti, de exemplu, asta zice ca sora'sa a studiat acolo, va faceti prieteni, va invita la ei acasa si, din una, din alta, va prosteste sa jucati carti impotriva altuia, pentru a-i lua si imparti banii. Suna stupid, dar citeam pe net ca cica sunt si unii care au patit-o - vorba aia, prosti sunt destui, asa ca cel mai bine amintiti-va ce va spunea mama "Nu vorbi cu strainii!". Bineinteles, toti se cunosc inte ei si de fapt dvs sunteti cel impotriva caruia joaca toti. Pierdeti banii si, chiar daca va dati seama ca ati fost inselati, nu puteti merge la politie deoarece jocurile de noroc sunt ilegale in Tailanda. Asadar, vi se strange mana si vi se spune la revedere ;)
  10. Daca va faceti vreo iubita pe aici, e greu de crezut ca va fi una serioasa si in 99% cazuri va fi o fata ce lucreaza la vreo go-go bar, deoarece acestea sunt cele care stiu limba engleza cel mai bine si sunt si cele mai indraznete. E meseria lor sa manipuleze barbatii - nu va lasati impresionati de povesti de genul "trebuie sa dau bani in casa, de aia lucrez la bar" sau, dupa ce reveniti in tara, "am ramas gravida, trimite-mi niste bani de avort". Intelegeti ca asta e meseria lor si ca fetelor respective le este foarte usor sa suceasca mintile unor barbati creduli. 
Inselatoriile in Tailanda, intr-o prezentare amuzanta

 Si, in plus fata de astea, am intalnit si inteleg ca sunt destui, cersetori, chipurile, din UK, Australia, SUA etc, care pretind ca 'prietenele' lor tailandeze rele i-ar fi inselat si le-ar fi furat banii, pasapoartele, bagajele etc Astia va vor cere bani pentru, bineinteles, biletul de avion de intors acasa, insa ce nu stiti este ca aici e casa lor; altfel, de ce nu s-ar duce sa ceara ajutorul ambasadei?! Deasemenea, am fost acostat de cativa negri extrem de prietenosi pe care i-am inlaturat rapid, care incercau sa-mi vanda droguri in ideea ca "noi nu facem asta, dar stim pe cineva care...Vrei nr de tel al tipului?".
 La incheiere: jocurile de noroc, prostitutia,consumul de droguri si defaimarea casei regale sunt interzise si aspru pedepsite de lege.
cafebar.ro

Anonim spunea...

Multumesc, o sa am grija, Dar de dus tot ma duc. La toamna in Udon Thani si in Tha Sila. La o fata :)

RobotFX Team spunea...

Intre timp, referitor la punctul 4. Am inteles ca politia turistica (strainii, de exemplu cei din Pataya) sunt mana-in-mana cu scamerii. Acestia din urma sprayeaza scuterele cu vopsea ieftina care se spala in apa marii. Cand le veti returna vi se vor cere cateva mii de baht pentru 'reparatii'. Primii vor sosi la locul faptei acesti politisti voluntari, straini care locuiesc in Tailanda si-si ofera 'serviciile' politiei autohtone - astia nu vorbesc prea bine engleza (sau deloc). Asadar vin strainii 'politisti' si va sfatuiesc, prieteneste, sa platiti. Se negociaza si in final ajungeti la un acord, deoarece nu vreti ca politia reala sa-si faca aparitia. Se plateste de regula de la 2000 thb in sus.