Filmele tailandeze

 Industria de film tailandeza este categoric mult mai dezvoltata decat cea romaneasca, cel putin la data scrierii acestui articol. Si nu ma refer doar la actori ci si la casele de film si toata echipa lor (scenaristi regizori, producatori etc). Romania, din pacate, are doar actori buni - cu toate ca si aia sunt din ce in ce mai putini - fara a avea, in schimb, posibilitatea sa produca filme bune. Nimeni, din cei cu bani, nu e dispus sa investeasca in cinematografie :(
 Dar sa revenim la Tailanda. Tailanda produce o gramada de filme, din categorii diverse, cele mai multe fiind comedii usoare, filme de actiune si arte martiale, filme de groaza, filme istorice si, bineinteles, telenovele siropoase si filme de dragoste.
 Eu recomand sa evitati comediile, deoarece sunt prea banale si umorul lor nu mai are haz, daca pot sa zic asa. Comediile tailandeze au un umor gen "Stan si Bran" combinat cu "Garcea si Maria". Sunt amuzante pentru o anumita categorie de oameni, presupun, dar ma indoiesc ca vor fi prea placute majoritatii. Personal am vazut 3-4 filme comedii si cu greu am reusit sa zambesc atunci cand toata sala radea.... dar poate sunt eu mai posac decat altii (!?)
Shutter
 Horror-urile sunt mult mai reusite si au ceva din stilul japonez al filmelor de groaza, fiind pline de suspans... si de fantome de sex feminin, palide, cu parul lung lol. Iubitorii filmelor de groaza sigur vor placea filmele tailandeze de acest gen. Recomand, celor care nu l-au urmarit inca, filmul Shutter.
 Filmele de actiune tailandeze, in special cele de arte martiale, incep sa fie din ce in ce mai bune. Scenele de actiune combina boxul tailandez cu kung fu si nelipsitele sarituri la si de la mare inaltime specifice filmelor chinezesti, insa nu par ridicole precum acestea din urma (ridicol in sensul luptatorilor ce zboara si se lupta in aer ignorand legea gravitatiei :)). Ma gandesc acum ca un film reusit al acestui gen este Ong-bak si va recomand sa-l urmariti - sunt, cred, 3 filme.
Suriyothai
 Filmele istorice, din cate am observat, nu prea au trucaje bune. Bineinteles, nici unul nu are trucaje cum au filmele de la Hollywood, cele cu buget de zeci de milioane de dolari, sau chiar sute. Poate mi se pare mie, dar filmele tailandeze istorice, desi destul de reusite, sunt facute cam in graba; de fapt, de un lucru sunt sigur: se exagereaza cu varsarile de sange si scenele de cruzime (taieri, spintecari s.a.m.d.) si aici veti intalni si cele mai nereusite trucaje, cu sabii care printr-o parte a corpului, de exemplu, si ies prin cealalta oarecum strambe lol. Dar, cei carora le place acest gen, cu lupte, probabil nu vor observa aceste mici neajunsuri si vor urmari filmele cu placere. Bineinteles, ca toate filmele istorice nationaliste, topicul e cam acelasi: tailandezii luptandu-se cu invadatorii, tailandezii luptand sa mentina regatul unit s.a.m.d.
 Telenovelele sunt la moda si aici, nu stiu daca in Romania mai au priza. Ca si peste tot, si telenovelele de aici au ca personaje familii bogate, in care toti sunt frumosi (sau frumoase) si, neavand altceva mai bun de facut, isi creeaza probleme unul altora pentru a mai filma un episod - niciodata nu am inteles cum oamenii normali pot urmari aceste filme cu atat de mare interes, ca si cum undeva, pa pamant, ar exista macar vreun bogatas care sa se comporte ca in telenovele. Daca tot e ceva ireal, eu personal prefer un film SF in locul unei telenovele. Citeam pe un blog un comentariu al unui tip care spunea ca telenovelele tailandeze sunt toate la fel, si anume: un tanar bogatas o violeaza pe fata, apoi bogatasul se indragosteste de fata pe care a violat-o, in acelasi timp familia si prietenii incearca sa-l impiedice sa aiba vreo relatie cu victima (practic), din aceasta cauza bogatasul in final se duce la manastire si se pocaieste, cerand iertare lui Buda si aducand jertfele necesare si, in final, fata vede ca acesta s-a pocait si-i pare rau si incepe si ea sa-l iubeasca, cei doi unindu-si apoi destinele - cateva sute de episoade in 3 randuri :)
Hello stranger
 Filmele de dragoste, multe dintre ele cu adolescenti, sunt prea siropoase pentru gustul meu si nu obisnuiesc sa le urmaresc, insa din 2-3 secvente cate am vazut mi s-au parut destul de naive; probabil cei care le urmaresc cu placere sunt adolescentii.
 Cam atat despre filme, vedeti pe imdb.com si mai cautati acolo titluri de filme tailandeze.
cafebar.ro