Transportul in Tailanda

 Asadar, ati ajuns aici cu avionul, deci Tailanda are, inainte de toate, aeroport lol - asta ati aflat deja singuri. Transportul este variat in Tailanda, si este, daca putem spune asa, pentru toate buzunarele. O multime de firme mai mari sau mai mici ofera transport pasagerilor prin intermediul autocarelor, autobuzelor sau, pe apa, cu ajutorul vaselor de transport. Dar inainte de a explica mai pe larg, vedeti ca de la aeroport pana in centrul bangkokului este BTS (tren suspendat) - il luati pana la capat si de acolo schimbati cu alt BTS (alta linie) daca este cazul. Totusi taxiul ajunge mai ieftin daca sunteti mai multe persoane si este si mai confortabil.
Tuk Tuk
 In Bangkok si in alte orase turistice mari va sfatuiesc sa evitati tuktuk-urile, acele motorete cu 3 roti, acoperite, cu bancute. Tailandezii incearca sa le promoveze ca pe ceva 100% tailandez, insa problemele sunt urmatoarele:
- multi soferi (ca si multi tailandezi) habar nu au limba engleza si nu stiu bine nici orasul, fiind veniti din provincie sa castige ceva bani in capitala
- multi sunt platiti de diversele magazine de bijuterii sau haine (croitorii) pentru  a le aduce clienti, si in loc sa va treziti acolo unde doriti veti ajunge sa cumparati ceva ce probabil nici nu va trebuia
- in ultimul rand, dar foarte important, sunt destul de periculoase si au uneori tendinta sa se rastoarne in special la curbele din intersectii
Partea buna este ca tariful se poate negocia, asta daca doriti sa incercati totusi. Parerea mea e sa nu platiti mai mult de 20 thb pe kilometru.
 Taxiurile in Bangkok au toate taximetru si, daca vreunul dintre soferii de taxi va va propune pretul lui, refuzati-l - spre deosebire de noi, pretul la mica intelegere este mai mare decat cel platit legal, afisat de taximetru. Nu am inteles niciodata de ce. Taxiurile ca si toate masinile mici au toate aer conditionat... sau ar trebui sa aiba. In cazul meu au avut toate. Atentie, de multe ori taximetristii va vor intreba daca vreti sa urcati pe autostrada suspendata pentru a ajunge mai repede: de cele mai multe ori fac asta pentru a parcurge o distanta mai mare. In concluzie veti plati mai mult, taxiul plus accesul pe autostrada, pe care-l plateste mereu clientul.
 Motoretele taxi sunt si ele destul de periculoase, insa pe distante mici, de la statia de metrou pana la hotel, pot fi utile. Preturile sunt de obicei afisate la vedere, pe o tabela agatata de un stalp din statia lor. Eu de obicei nu merg cu motoreta deoarece mi se pare lene sa iei motoreta pe distande de cateva sute de metri, cand poti foarte frumos sa mergi pe jos :)
 Partea buna este ca tarifele sunt relativ mici; pornirea este mai scumpa - 35 thb (cca. 0,9 euro) - dar taxa pe kilometru este mai mica.
 Transportul in comun este format din:

BTS
- BTS (trenul suspendat) al carui pret porneste de la 20 thb parca (1-2 statii). Nu mai retin maximul, de la un capat in altul an Bangkokului, cred ca in jur de 50 thb. La BTS si la metrou sunt puncte de control si veti fi rugati sa deschideti bagajele daca scanerul va detecta ceva ciudat si va emite sunetul de avertizare.
- MTR (metroul) este al doilea mijloc de transport rapid si pe care-l recomand impreuna cu BTS-ul ... asta deoarece traficul este extrem de incarcat in Bangkok si de multe ori calatoriile cu masina dureaza peste o ora, depinde de distanta. MRT-ul are tarife un pic mai mici decat BTS-ul.
Autobuz 8 thb
- Autobuze, enorm de multe, de la cele 'de lux' cu un pret fix de 20 thb pana la cele gratuite, cu geamurile deschise si fara ventilatoare. Intr-adevar, in Tailanda sunt autobuze gratuite si chiar si trenuri, bineinteles cele mai vechi si mai inconfortabile, dar e bine ca sunt, nu? Autobuxele cele ieftine, cele cu geamurile deschise au un pret fix de 6-7-8 thb, cele cu geamurile inchise au pret diferit in functie de distanta parcursa. Biletele se cumpara din autobuz, va veni vanzatoarea la dvs, nu trebuie sa va temeti de 'hingheri' - dar e bine sa pastrati biletul, o data ce-l cumparati, deoarece controale ocazionale sunt. Autobuzul nu opreste in statii daca nu are pasageri ce doresc acest lucru, asa ca nu uitati sa apasati butonul (cel rosu, se gaseste peste tot) inainte de a ajunge in statia dorita. Deasemenea, autobuzul nu va opri daca nu-i faceti semn sa va ia din statie.
- Puteti lua si trenul 2-3 statii, daca doriti, ultima statie, gara mare ca sa-i zicem asa, se gaseste in Hua Lamphong iar aici este si ultima statie de metrou. Cum spuneam, si trenul poate fi gratuit si l-am luat o data insa mi-a parut rau deoarece a facut prea mult timp si scaunele erau din plastic, extrem de incomode.
 Atentie ca locul se ofera, daca nu sunt scaune libere, intotdeauna, in aceasta ordine: calugarilor, batranilor si copiilor. Da, se ofera locul copiilor, celor de varsta pana in 10 ani, nu este ca la noi in tara. Bineinteles ca puteti ignora pe oricine, dar ar fi frumos sa va ghidati dupa proverbul "When in Rome, do as the Romans do" si sa incercati sa va supuneti regulilor de aici.
 Copiii beneficiaza de gratuitati la transportul in comun.

 Pentru calatoriile in afara Bangkok-ului ar fi prea multe de spus, deoarece sunt prea multe optiuni si nu doresc sa desenez o harta. Voi spune ca cele mai importante mijloace de transport in interiorul tarii sunt avionul - aeroportul Don Mâang (Don Muang) este cel pentru curse interne. Apoi sunt autocarele si autobuzele, cele mai folosite terminale fiind cel din Ekkamai - pentru cursele in sud) sau Mo Cit (Mo Chit) pentru cursele spre nord. Mai exista si calea ferata care, atentie, nu duce peste tot pe teritoriul Tailandei.
 In Bangkok exista diverse statii pentru dubite, eu folosesc des pe cea de langa Victory Monument pentru a ajunge in Uthai Thani, dar nu le stiu pe celelalte unde sunt. Sunt sigur, insa, ce personalul de la hotel va va ajuta si va va indruma sa ajungeti unde trebuie. Puteti sa-i rugati sa va scrie in tailandeza adresa destinatie si sa o aratati soferilor, de exemplu.
 Ca punct de reper, pe o distanta de circa 300 Km veti plati, la dubita, aproximativ 300 thb. Pe distante mari dubitele vor opri in statiile de benzina si daca veti cobora la toaleta ori sa cumparati ceva este bine sa nu lasati in masina bani, documente ori alte obiecte valoroase; eu nu am avut probleme niciodata, insa citect pe alte situri despre turisti care s-au trezit fara bagaje.
cafebar.ro