Vremea in Tailanda

 Imi amintesc prima data cand am ajuns in Tailanda. Ma asteptam la soare si un vant usor, uscat si placut. In schimb, cerul era innorat si afara ploua. Umiditatea era atat de ridicata incat, desi nu era foarte cald, am inceput sa transpir si tricoul mi s-a udat in maxim jumatate de ora. Ma simteam lipicios si murdar, dezgustator. Aceasta senzatie a durat aproape un an de zile, indiferent daca afara ploua sau era zi senina.
 Tailanda are o clima blanda, fara vanturi puternice sau furtuni violente. Insa, partea negativa este ca umiditatea este foarte ridicata. Acest lucru face ca corpul uman sa simta temperatura cu un plus de 10 grade Celsius, aproximativ. Astfel, desi afara vor fi 30 de grade, veti simti precum 40 cu o umiditate scazuta. Este zapuseala, sau innaduseala, alegeti cum vreti sa-i spuneti, si e extrem de greu de respirat, in special pentru cei care vin din zone mai reci. De aceea va recomand, daca veniti aici in vacanta, sa va aduceti doar haine subtiri, lejere, din bumbac. Nu este nevoie de pantaloni lungi, de exemplu. Tricourile si bermuzii sunt recomandati, iar in picioare sandale. Este bine sa aveti un schimb de haine mai bune (pantaloni lungi, camasa cu maneca lunga) pentru vizitele la temple, palate etc unde se cere o tinuta decenta, insa pentru calatorii va veti simti mult mai bine in haine de vara, scurte.
 Recomandat e sa aveti si o sticla cu apa mereu cu dvs si sa beti regulat deoarece veti transpira foarte mult si nu este sanatos daca nu beti. Si, bineinteles, incercati sa nu consumati alcool deoarece este periculos pe aceasta vreme.
 Sunt trei anotimpuri in Tailanda, aproximativ de intervale egale, si acestea sunt vara, anotimpul ploios si iarna, incepand, in aceasta ordine, cam o data cu primavara la noi. Astfel, iarna cade cam in aceeasi perioada cu iarna la noi. Iarna este cel mai bun sezon pentru vizite in Tailanda, mai ales daca nu ati mai venit aici si nu sunteti obisnuiti cu temperatura si umiditatea ridicata, deoarece iarna este putin mai racoare si nu ploua. Asadar nici umiditatea nu este prea ridicata. Luati in considerare acest lucru daca aveti o varsta inaintata ori daca suferiti de inima ori aveti probleme respiratorii.
 Cand spun iarna nu va ganditi la zapada, nici macar la grindina, ii spun asa deoarece cade in acelasi anotimp cu iarna noastra. Temperatura este aproximativ aceeasi (peste 30 de grade Celsius). Noaptea este mai scazuta, desi se poate dormi foarte bine cu geamuri deschise, cel putin in zonele de campie. In zonele muntoase este, bineinteles, mai frig, si imi amintesc o data cand am fost in Chiangmai, si a trebuit sa-mi cumpar un fes deoarece imi inghetasera urechile (mergeam in vizita pe un templu de pe un munte, nu-i mai retin numele). Daca doriti puteti sa-i spuneti anotimpul rece, in loc de iarna, pentru a-l disocia de zapada si polei ;)
 Anotimpul ploios este cel mai greu de suportat din cauza ploilor si al umiditatii mult mai ridicate a aerului. Atat de greu de suportat incat nici nu vreau sa vorbesc despre el. Retineti insa ca dureaza cam de la sfarsitul verii pana la sfarsitul toamnei. Anul acesta a durat mai mult decat de obicei si asta a dus la inundatiile din Tailanda; tailandezii spun ca nu au mai fost asa inundatii de 50 de ani incoace. Este bine sa nu veniti in aceasta perioada.
 Anotimpul cald, sau vara, ce precede anotimpul ploios, nu este cu mult diferit de cel ploios, referitor la temperatura aerului si la cat de bine (sau rau) veti suporta vremea din Tailanda. Singura diferenta este ca nu ploua. Daca va simtiti in putere puteti alege acest anotimp pentru o calatorie in Tailanda, dar recomandarea mea este sa veniti, cum am scris mai sus, iarna. Nu credeti statisticile agentiilor de turism sau al siturilor de turism ce spun ca oricand puteti vizita aceasta tara. E drept, oricand puteti vizita Tailanda, dar ideea este sa puteti calatori si sa va faca placere, nu?! Asadar, vara este un pic mai cald decat in anotimpul ploios insa poate fi mai usor de suportat din cauza umiditatii un pic mai scazute. Eu le pun pe amandoua pe aceeasi treapta, d.p.d.v. al confortului.
 In concluzie, mai repet odata ce am scris mai sus: veniti cu o singura pereche de haine lungi, pentru vizitele la templele si palatele din Tailanda, o pereche de pantofi sport pentru calatoriile n natura (cascade, pesteri etc) si restul bermuzi si tricouri. Iar daca nu le aveti si trebuie sa le cumparati, veniti mai bine fara si cumparati-le de aici, caci sunt mai ieftine. Veti gasi bermuzi cu aprox. 2 euro si tricouri de calitate destul de buna (adica de o vara) cu 3 euro. 
 In timpul sederii mele aici am ajuns la concluzia ca deodorantul Axe Dry este cel mai bun anti-perspirant, toate celelalte neavand prea mare efect impotriva transpiratiei - in afara de eliminarea cat de cat a mirosului. Axe-ul opreste transpiratia.
 Un ultim sfat si inchei articolul despre vreme: nu stati prea mult in soare deoarece aici soarele este mult mai puternic decat in Romania, mai ales vara cand nu sunt nori prea multi, sau iarna, cand, la fel, cerul este in mare parte senin. Eventual, daca pleca sa calatoriti undeva, ungeti-va cu cea mai puternica crema de protectie solara inainte de a porni la drum. Daca nu mergeti pe teren accidentat puteti lua si o umbrela cu dvs, aici se poarta si nu veti aparea ciudat purtand umbrela fara a ploua afara :)
cafebar.ro