Cum sa devii proprietar de imobil in Tailanda

 Spre deosebire de Romania, unde oricine - sau cel putin cetatenii UE - pot sa vina si sa cumpere pamant si imobile, in Tailanda lucrurile stau altfel. Pana acum cativa ani strainilor nu le era permis sa achizitioneze nici macar apartamente. Acest lucru s-a schimbat acum cativa ani cand s-a votat o lege ce permite strainilor sa cumpere apartamente. Nu insa si pamant ori case, ceea ce e bine; in paralel, in Romanai, daca vor mai continua sa achizitioneze pamant arabil strainii, mi-e teama ca se va ajunge iarasi la timpurile cand taranul roman va lucra la boier strain :)
 Revin la achizitionarea de imobile si cum romanii pot deveni proprietari de apartament in Tailanda. In primul rand cladirea in care se gaseste apartamentul trebuie sa fie inregistrata la (in engleza) Land Department - nu stiu care-i echivalentul in Romania - ca si condo, ceea ce o defineste practic ca fiind o cladire cu apartamente de locuit si nu cu un alt scop. Acest lucru se gaseste in actele cladirii si se poate afla si de la Land Dept., fiind informatie publica. Este important de stiut acest lucru deoarece daca nu este condo (condominium) nu veti putea inregistra apartamentul, la acelasi Land Dept., in numele dvs.
 In al doilea rand, legea spune ca procentajul (ca si suprafata) de imobil detinut de straini per palier (etaj) nu trebuie sa atinga 40%. Asadar trebuie sa aflati si asta, tot de la proprietarul cladirii sau de la Land Dept., caci iarasi nu veti putea inregistra apartamentul daca prin acest fapt se va atinge (ori depasi) acest procentaj.
 In al treilea rand, ar fi bine sa va interesati din timp care sunt taxele pe care trebuie sa le platiti, lunar. Depinde de zona si de confort, insa ma gandesc ca in cazul in care veti gasi undeva sa inchiriati un apartament cu 4000 thb si in paralel sa cumpari unul ale carui taxe lunare ating 2000 thb, nu se prea merita sa achizitionati, nu? Taxele sunt de obicei in jur de 1000 thb pentru un apartament de cca. 80mp. Taxa este direct proportionala cu suprafata imobilului si nu depinde de cate persoane stau in locuinta, spre deosebire de Romania, unde se ia acest lucru in consideratie, si reprezinta intretinerea cladirii, curatenie, lift, curentul de pe scara blocului etc. Ar fi bine de stiut si care sunt taxele ce trebuiesc platite pentru electricitate ori apa. Apa este ieftina si poate nu conteaza prea mult; exista insa cladiri cu apartamente care au un singur contract cu compania de electricitate si vand, practic, locatarilor kilowatul cu un alt pret... bineinteles ca mai mare. Acest lucru se intampla in cazul cladirilor cu apartamente de inchiriat, insa e bine sa va interesati, totusi, si sa aflati daca puteti sa va trageti linia dvs. electrica direct de la companie.
 In ultima faza dar la fel de important: banii cu care veti achizitiona apartamentul trebuie sa vina din afara Tailandei, din contul dvs. catre (tot) contul dvs. de aici. Va trebui sa va deschideti cont la o banca Tailandeza si sa transferati suma necesara achizitionarii imobilului in Tailanda. Trebuie sa faceti acest lucru deoarece (iarasi, offf) Land Dept. nu va inregistra apartamentul in numele dvs. daca nu puteti dovedi ca banii au venit din afara Tailandei. Dupa transfer solicitati bancii din Tailanda sa va elibere o scrisoare, ceva de genul asta, in care sa precizeze acest lucru (si anume ca banii vor fi folositi pentruy achizitionarea apartamentului), faceti un update la carnetul de economii si toate ar trebui sa fie in regula.
 Interesant de mentionat ca, din cate am aflat eu, proprietarul de apartament nu plateste taxe la stat ci doar catre proprietarul cladirii, taxa de intretinere. Deasemenea, in Bangkok se construiesc cladiri cu apartamente la tot pasul si de multe ori vanzarea apartamentelor se face cu mult timp inainte de terminarea cladirii. De obicei se plateste un avans si apoi se negociaza pretul cu proprietarul... ma rog, reprezentatii de la vanzari. Ce puteti face este sa mergeti la o astfel de companie si sa va interesati de tot ce vreti sa stiti legat de achizitionarea si detinerea imobilelor de catre straini, de procedura de achizitie etc... interesul lor e sa va ofere toate informatiile necesare pentru a va convinge sa cumparati iar al dvs. e sa aflati procedura si eventualele probleme ce ar putea aparea fara sa platiti un avocat pentru consultatie ;)  ...  atat despre apartamente.
 Cum spuneam, strainii nu pot achizitiona pamant in Tailanda (si deci nici case), insa societatile comerciale pot. Problema e ca societatile trebuie sa aiba un numar de (cred ca) vreo 7 actionari, nu stiu sigur, si acestia sa fie in mare parta tailandezi. Nu intru prea mult in detalii deoarece nu am societate si nu stiu totul, stiu insa ca se poate face acest lucru:

  • se face societatea comerciala cu actionari majoritari tailandezi, cum spune legea
  • actionarii tailandezi transfera (contract, avocat etc) toate drepturile lor catre actionarul strain
  • deci, actionarul strain, aparent in minoritate, detine controlul companiei :)
Apoi, daca vreti neaparat, puteti achizitiona terenuri, case, pamant etc in numele firmei. Aici trebuie insa, daca vreti sa urmati acesta cale, sa va consultati cu un avocat.

Un ultim lucru ce trebuie precizat este ca pretul de inchiriere al imobilelor pare sa scada si... harta Bangkok-ului din perioada cand era inundat (ploile de anul trecut):
Bangkok inundat
Bangkokul inundat
Cateva zile mai tarziu:
- din Tailanda in Romania, si cred ca oriunde in lume, nu se pot transfera sume mai mari de 50000$ o data; daca aveti mai mult de atat va trebui sa-i impartiti si sa-i transferati in 2 transe, in 2 sau mai multe zile. Cei care pot face dovada sumei din contul din banca tailandeza, de exemplu cei care lucreaza in Tailanda (legal), pot transfera si mai mult de 50000$ intr-o transa.

cafebar.ro