Mancaruri traditionale tailandeze

Am mai scris despre mancarurile tailandeze cate ceva; acum voi descrie principalele mancaruri traditionale tailandeze. De fapt poate este impropriu spus taditionale, deoarece unele dintre ele nu sunt 100% tailandeze ci au fost imprumutate si eventual modificate. Mancarurile acestea sunt, insa, cu siguranta unele dintre cele mai populare mancaruri tailandeze, atat in randurile tailandezilor cat si al celorlalti.

Tom Yum Goong

Tom Yum Goong

Tom Yum Goong

Se pronunta tom iam gung si poate fi considerata mancarea traditionala principala a tailandezilor. Numele se tracuce "supa iute de creveti". Tom Yum este supa iute si poate fi de mai multe feluri: creveti, pui, porc sau vita. Acesta supa de creveti are o aroma unica si este imposibil sa nu va placa. Aveti grija totusi ca mancarurile tailandeze iuti sunt de multe ori mult prea iuti pentru gustul nostru.
Aromele si gustul supei de creveti vin de la diferitele ierburi aromate folosite (lemongrass, frunze de lamai, coriandru, kaffir) si de la ardeiul iute, zeama de lamaie stoarsa in supa si sosul de peste; supa are un gust dulce-acrisor. Partea care se mananca (atentie, in bol vi se vor servi si ierburile si radacinile necomestibile) sunt crevetii fierti, ciupercile, rosiile si pestele.

Pad thai

Pad thai de creveti
Pad thai goong
In mare, pad thai consta in taitei de diferite forme prajiti in ulei. Sunt multe tipuri de padthai dar marea majoritate dintre ele contin: taitei, tofu, fasole incoltita, alune (uneori pisate) si praz. Padthai poate fi de creveti (pad thai goong), de gaina (pad thai kay), cu ou (pad thai khay) sau... cu toate la un loc.
Taiteii impreuna cu toate incredientele mentionate mai sus se prajesc intr-ul bol mare cu putin ulei; daca este cazul se stropeste si cu apa pentru a nu se arde sau lipi; in tot acest timp se amesteca incontinuu. Unul din preferatele mele este pad thai cu ou si pui si se gaseste pe strada, pe Khaosan Road. Pot sa jur ca cel mai bun padthai il gasiti acolo, pe Khaosan. De fapt, mancarea de pe strada este de multe ori mai aromata si mai gustoasa decat cea de la restaurant.

Kuay teaw

Kuay teaw
Kuay teaw
Kuay teaw (se pronunta kuai.tiau) este o supa ce are la baza taiteii; acestia pot fi subtiri ori grosi, ca o panglica. Kuai tiaw se prepara repede si se vinde pe aproape orice strada, indiferent de cat de aglomerata este. Vanzatorii bucatari isi amenajeaza repede taraba mobila, care va fi bucataria, aranjeaza mese si scaune pe trotuar si gata,avem un restaurant in aer liber. Seara, cand aerul e un pic mai racoros, veti vedea astfel de restaurante pe strazile Bangkokului si va recomand sa incercati supa de taitei. Stiu ca nu pare prea igienic, insa de cativa ani de cand sunt in Tailanda eu personal n-am avut nici o problema cu mancarea tailandeza.
Supa mai contine, pe langa taitei, carne fiarta, uneori maruntaie, de pui, porc, vita, rata sau fructe de mare, diferite ierburi si legume si uneori sange fiert - acesta din urma arata precum ficatul de vita, rosu-maro inchis la culoare, si s-ar putea sa nu va placa la gust... cel putin prima data cand veti manca. Uneori carnea este inlocuita cu bile de carne pe care tailandezii le numesc look chin (a se citi luuk cin), insa banuiesc au o consistenta gumoasa si banuiesc ca sunt facute din faina de orez. Au totusi arome, luuk chin gai (gaina), look chin moo (porc) si cred ca daca va va place un fel de kuai tiaw, le veti incerca pe toate.

Som tam

Tom Yum
Tom Yum
Salata de papaia, in tailandeza som tum (se citeste som tam), este o reteta specifica nord estului Tailandei si care s-a raspandit pe tot cuprinsul tarii. In functie de zona pe care o veti vizita, salata de papaia poate avea gusturi usor diferite, fiind mai dulce ori mai acra, in functie de adaptarile locale. Un incredient comun este (bineinteles) papaia.
Salata de papaia se serveste ca garnitura la friptura de pui cu orez lipicios - asta este traducerea cuvant cu cuvant a khaw niaw (khau niau), o specie de orez care, odata fiert, se lipeste a.i. se modeleaza in turte mici si se mananca cu friptura de pui.
Salata de papaia mai contine de obicei lamai, rosii, pastai, alune, ardei iute si poate contine creveti sau crabi zdrobiti, nepreparati.



Gai met mamuang

Gai met mamuang
Gai met mamuang
Gai met mamuang este o mancare de pui cu alune care mie nu imi place prea mult pentru ca este prea dulce, asa ca am sa scriu mai putin despre ea :) Tailandezii mananca mancaruri dulci si de cele mai multe ori in restaurantele tailandeze veti gasi, pe mese, zahar si nu sare.
Aceasta reteta mai contine sos dulce de soia, miere de albine, ceapa, usturoi si bineinteles ardei iute.





Gaeng khiaw waan gai

Gaeng khiaw waan gai
Gaeng khiaw waan gai
Supa de pui si curry verde gaeng khiaw waan gai (gheng chiau waan gai) este o reteta imprumutata de la indieni si adaptata gusturilor tailandezilor; de exemplu, in supa se foloseste laptele de cocos. Supa are un gust si o aroma deosebita si daca aveti ocazia va recomand s-o incercati.






Tom khaa gai

Tom khaa gai

Tom khaa gai

Alt tip de supa tailandeza este tom khaa gai, foarte asemanatoare cu supa de pui si curry verde. Aceasta supa () nu contine curry insa la baza are tot carnea de pui si laptele de cocos. Supa este dulce si putin acrisoara si aroma sa, care este imposibil sa nu va placa, vine printre altele de la lemongrass si ghimbir. 
Pentru consistenta, in supa se adauga si ciuperci. Aceasta nu este una dintre mancarurile (prea) iuti, insa atentie ca - probabil mai mult de aspect - in bolul de supa veti gasi si ardei iuti intregi. Daca nu sunteti atent aveti sansa sa va ia gura foc.


Khao pad

Khao pad
Khao pad
Khao pad, se pronunta cum am scris, este o mancare foarte populara in randurile tailandezilor si cred ca o veti gasi in meniul fiecarui restaurant tailandez... sau cel putin in meniul fiecarui restaurant din Tailanda. Khao pad consta in orez fiert si apoi prajit impreuna cu diverse alte incrediente. Astfel orezul este amestecat cu creveti, carne pui, oua sau legume ori cu toate acestea la un loc, in functie de cerintele clientului.
Orezul prajit este o mancare usoara si sanatoasa. Pentru ca este o mancare solida, uscata, acesta se serveste de multe ori cu praz, lamaie si castraveti.


Geng massaman

Geng massaman

Geng massaman

Cred ca ar putea fi numit curry musulman, nu i-am gasit alta traducere (massaman s-ar traduce musulman). Geng massaman este o supa de carne ce mai contine cartofi fierti, alune, lapte de cocos, zahar iar pentru aroma scortisoara, frunze de dafin si sos de tamarin.
Mancarea originala se prepara cu carne de vita sau de pui dar tailandezii o prepara deseori cu porc deoarece religia budista nu le interzice sa manance carne de porc.




Khao man gai

Khao man gai

Khao man gai

Orez cu carne de pui fiarta, acest tip de mancare il veti pe strazile din Tailanda, in restaurantele improvizate pe trotuare, la fel ca si cele de kuay teaw, Este o mancare care se prepara si se mananca in general ziua si este posibil ca, in locul 'restaurantului' de khao man gai de pe trotuar din timpul zilei sa gasiti, seara, un alt restaurant cu supa de taitei.
Khao man gai este o mancare sanatoasa care consta in orez fiert si carne de pui fiarta; carnea este taiata felii si se serveste deasupra oresului. Ca si garnitura portiile se servesc cu felii de castraveti. Pentru gust se folosesc 2 tipuri de sos, unul sarat, inchis la culoare, cu care eu stropesc toata portia, orezul si carnea, si unul  sos verziu iute-acrisor pentru carnea de pui. Uneori veti mai gasi in farfurie si cuburi de sange fiert (daca va place sangeretele veti manca si aceste cubulete, probabil). Vi se va oferi, odata cu farfuria de oraez, si un bol micut cu supa; tailandezii o numesc supa, insa nu prea are gust. Aceasta este de fapt apa in care s-a fiert carnea cu cateva verdeturi si o puteti face mai gustoasa daca ii adaugati putin din cele doua sosuri.
cafebar.ro