Tom Yum Goong
Tom Yum Goong |
Se pronunta tom iam gung si poate fi considerata mancarea traditionala principala a tailandezilor. Numele se tracuce "supa iute de creveti". Tom Yum este supa iute si poate fi de mai multe feluri: creveti, pui, porc sau vita. Acesta supa de creveti are o aroma unica si este imposibil sa nu va placa. Aveti grija totusi ca mancarurile tailandeze iuti sunt de multe ori mult prea iuti pentru gustul nostru.
Aromele si gustul supei de creveti vin de la diferitele ierburi aromate folosite (lemongrass, frunze de lamai, coriandru, kaffir) si de la ardeiul iute, zeama de lamaie stoarsa in supa si sosul de peste; supa are un gust dulce-acrisor. Partea care se mananca (atentie, in bol vi se vor servi si ierburile si radacinile necomestibile) sunt crevetii fierti, ciupercile, rosiile si pestele.
Pad thai
Pad thai goong |
In mare, pad thai consta in taitei de diferite forme prajiti in ulei. Sunt multe tipuri de padthai dar marea majoritate dintre ele contin: taitei, tofu, fasole incoltita, alune (uneori pisate) si praz. Padthai poate fi de creveti (pad thai goong), de gaina (pad thai kay), cu ou (pad thai khay) sau... cu toate la un loc.
Taiteii impreuna cu toate incredientele mentionate mai sus se prajesc intr-ul bol mare cu putin ulei; daca este cazul se stropeste si cu apa pentru a nu se arde sau lipi; in tot acest timp se amesteca incontinuu. Unul din preferatele mele este pad thai cu ou si pui si se gaseste pe strada, pe Khaosan Road. Pot sa jur ca cel mai bun padthai il gasiti acolo, pe Khaosan. De fapt, mancarea de pe strada este de multe ori mai aromata si mai gustoasa decat cea de la restaurant.