Cum sa recunosti un tailandez - 11 modalitati

Cele scrise mai jos sunt preluate dintr-un ziar local si vor fi amuzante probabil doar pentru cei care locuiesc deja in Tailanda sau cunosc cultura tailandeza destul de bine. Le voi traduce, cat voi putea de bine, in limba romana. Asadar...

11 metode de a recunoaste un tailandez ~ Acesta...

  1. nu stie (suspectul tailandez :))  diferenta dintre o discutie in contradictoriu si o cearta (explicatia: in cultura tailandeza este nepoliticos sa contrazici pe cineva, chiar si cand celalalt greseste si contrazicandu-l il vei ajuta. Se considera ca il vei face sa arate prost si nici macar criticile constructive nu sunt tolerate bine)
  2. conduce ca un sofer de duminica in toate zilele saptamanii (explicatia: tailandezii nu stiu sa conduca regulamentar, urasc sa invete... orice, inclusiv regulile de circulatie si de multe ori au un cod rutier nescris. Parerea mea personala este ca acestia conduc precum in jocurile video, ca la curse)
  3. i se pare amuzant grupul de straini care comanda acelasi aperitiv (la restaurant) si acelasi fel de mancare (explicatia: tailandezii impart mancarea si de obicei comanda diverse mancaruri pentru a incerca cat mai multe si a-si satisface poftele culinare)
  4. este obsedat/a de culoare alba a pielii, facand tot posibilul sa se "inalbeasca" si sa se protejeze de soare (explicatie: ca si in Japonia antica, tailandezii, in special femeile, considera ca a avea pielea cat mai alba inseamna a fi si mai atragator si cu o treapta mai sus in societate. Amuzant ca numele original al Tailandei, Siam, inseamna de fapt oaches, tailandezii fiind de culoare inchisa, nicidecum albi precum chinezii sau japonezii. Companiile coreene de cosmetice au profituri de milioane de dolari comercializand produse de inalbire a pielii, de multe ori fara nici un efect)
  5. nu isi va forta niciodata copilul sa-si aleaga un drum in viata, sa-si gaseasca o slujba, etc. (Legaturile familiale sunt mult mai puternice in Asia decat in Europa si parintii tailandezi nu prea au nimic de obiectat copiilor care aleg sa ramana pe langa casa, fara sa se ocupe cu nimica)
  6. nu va incerca nici o mancare cu care nu este familiar, in orice tara va merge in vizita, excursie, etc. Autorul articolului adauga o tenta si mai amuzanta scriind ca, pana si in Paris, unde se gasesc o multitudine de restaurante de lux, turistul tailandez va intreba unde se afla cel mai apropiat restaurant chinezesc
  7. va prefera sa ia decizii importante din viata in baza prezicerilor prezicatorilor, care sunt destul de multi in Tailanda si de multe ori au si emisiuni televizate, facand o gramada de bani, pe langa preziceri, si din vanzarile de diverse amulete, talismane, linia telefonica cu tarif special, etc.
  8. nu poate trai fara Mama - taitei instant care se comercializeaza la punga. Taiteii instant (se adauga doar apa fiarta) contin foarte mult glutamat de monosodiu si inca nu s-a stabilit cu exactitate daca este periculos sau nu... cel putin aici, in Tailanda, nu se stie
  9. conduce motoreta avand inca 2-3 alti pasageri si chiar vorbind la mobil. Vad de multe ori familii de tailandezi pe motoreta, tatal, mama, si 1-2 copii; de precizat si ca motoretele sunt mici, scuter
  10. considera ca e normal sa despacheteze si sa serveasca, chiar si in clasa business a unui zbor catre Frankfurt, alimente puternic (si nu prea placut) mirositoare precum durianul, sosul de peste, calamarul uscat s.a.m.d.
  11. va prefera sa-si cumpere DVD-uri piratate de la coltul strazii si nu va achizitiona niciodata un disc original
Atasez mai jos articolul original (din ziarul Bangkok Post). Sper sa va fie util si sa va placa.
Bangkok Post

cafebar.ro